Budujemy Dom

Strefa magazynu / Budujemy Dom 11-12/2016

Kup bieżący numer Kup e-Wydanie Zaprenumeruj e-Prenumerata Na tablety

Stacje uzdatniania wody Czytelników

Woda studzienna zazwyczaj zawiera ponadnormatywną wartość żelaza, manganu, wapnia, magnezu. Aby nie zagrażała zdrowiu mieszkańców, ani nie niszczyła instalacji, trzeba ją uzdatniać. Woda z wodociągu, mimo że uzdatniona, często nie jest zupełnie bezwonna i odpowiednio miękka. O doborze, działaniu i kosztach domowych stacji oczyszczania wody ze studni i wodociągu rozmawialiśmy z naszymi Czytelnikami. Oto ich doświadczenia.

Stacje uzdatniania wody Czytelników

Woda nie jest tak czysta z natury, jak się nam wydaje. Aby nadawała się do picia, albo używania w gospodarstwie domowym, należy poprawić jej parametry przy pomocy różnych filtrów. Do celów spożywczych ma być zdrowa, smaczna, krystalicznie czysta, bezwonna i bezbarwna. Natomiast aby można było wykorzystywać ją do celów gospodarczych – do mycia i prania, w domowych instalacjach – trzeba nadać jej czystość i miękkość. Inaczej wewnątrz rur wszystkich instalacji związanych z wodą oraz na armaturze sanitarnej i sprzęcie AGD powstaną uciążliwe osady z kamienia.

Woda, czerpana z lokalnej sieci wodociągowej, nie wymaga filtrowania, gdyż do budynków dociera już bez szkodliwych dla zdrowia bakterii i zanieczyszczeń, a jej jakość na bieżąco kontrolują służby wodociągowe. W domowych warunkach uzdatnianie takiej wody polega na ogół tylko na założeniu na początku domowej instalacji wodnej filtra mechanicznego (dla wyłapania drobin rdzy i piasku) oraz urządzenia zmiękczającego, które nada jej odpowiedni stopień miękkości i ewentualnie pozbawi metalicznego posmaku. Po takim prostym uzdatnianiu, mieszkańcy przestają mieć problemy z wysuszaniem skóry i na bateriach nie pojawiają się osady mineralne.

Woda ze studni zwykle wymaga poważniejszej ingerencji przy pomocy bardziej rozbudowanej stacji filtrowania. Wynika to z faktu, że na obszarach bez kanalizacji zagraża jej skażenie bakteriologiczne, ponadto charakteryzuje się ona nadmierną zawartością wapnia i magnezu (powodują twardość i mętność), soli żelaza (zabarwiają wodę na żółty kolor), soli manganu (pozostawiają na sanitariatach czarny osad). Często znajdują się w niej jeszcze amoniak, siarkowodór, a na obszarach rolniczych – groźne azotyny.

Lilianna Jampolska

Dalszy ciąg artykułu w wydaniu papierowym Budujemy Dom 11-12/2016

Budujemy Dom 11-12/2016

Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne
Pozostałe artykuły

Zamknij okno x
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter BudujemyDom.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej.     
Dlaczego warto się zapisać?
W każdy czwartek otrzymasz darmowy poradnik budowlany na swój email, a w nim:
- aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego;
- porady budowlane;
- najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl; - zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie w pełnej wersji.
Zapisz się do newslettera
Klub Budujących Dom


Wypełniaj ankiety i zbieraj punkty
na bezpłatną prenumeratę
i inne nagrody

  • Polecamy również
    Czas na Wnętrze Vademecum Domu Energooszczędnego ABC Budowania Dom Polski Wnętrza Twój Dom Twój Styl
Wydanie tabletowe
Newsletter BudujemyDom.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!

Zapisz się na bezpłatny newsletter BudujemyDom.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej.

Dlaczego warto się zapisać?
W każdy czwartek otrzymasz darmowy poradnik budowlany na swój email, a w nim: aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego, porady budowlane, najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl, zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie w pełnej wersji.
x