Budujemy Dom

Strefa magazynu / Budujemy Dom 6/2011

Kup bieżący numer Kup e-Wydanie Zaprenumeruj e-Prenumerata Na tablety

Przestronna oaza spokoju

Jeśli projekt budynku z katalogu nie zaspakaja wszystkich estetycznych i użytkowych potrzeb, inwestorzy szukają innego projektu albo dokonują korekt. Marta i Łukasz poszli tą drugą drogą.

O wyborze projektu zadecydowała zewnętrzna bryła i wielkość budynku. To był najładniejszy dom, jaki znaleźli w katalogach Marta i Łukasz, i na jaki było ich stać. Od strony frontu zrezygnowali z wykuszu w kuchni, dzięki czemu reprezentacyjna elewacja stała się nieco skromniejsza
O wyborze projektu zadecydowała zewnętrzna bryła i wielkość budynku. To był najładniejszy dom, jaki znaleźli w katalogach Marta i Łukasz, i na jaki było ich stać. Od strony frontu zrezygnowali z wykuszu w kuchni, dzięki czemu reprezentacyjna elewacja stała się nieco skromniejsza
Marta i Łukasz najpierw nawiązali kontakty z kilkoma pracowniami architektonicznymi, ponieważ do typowych funkcji użytkowych przyszłego budynku, jakie znali z domów swoich rodziców, chcieli dodać kilka dodatkowych pasujących do ich stylu pracy i życia. Pani Marcie zależało na pracowni malarskiej, natomiast pan Łukasz potrzebował pokoju komputerowego (gabinetu).

Jednak współpraca z architektami się nie udała. Drogo wycenili swoją pracę i próbowali forować warianty mijające się z oczekiwaniami klientów. Marta i Łukasz zaczęli więc szukać gotowego projektu w katalogach. Ale i te próby długo nie przynosiły efektu. Kiedy nareszcie spodobał im się jeden z nich, postanowili nie wyolbrzymiać faktu, że układ wnętrz nie jest idealny.

By nie kusił złodziei

O wyborze projektu zadecydowała zewnętrzna bryła i wielkość budynku. To był najładniejszy dom, jaki znaleźli w katalogach Marta i Łukasz, i na jaki było ich stać. A jednak pomimo to, po rozważeniu szczegółów, postanowili wprowadzić korekty w jego zewnętrznym wyglądzie. Zależało im bowiem, żeby… nie był zanadto interesujący dla złodziei. Dlatego od strony frontu zrezygnowali z wykuszu w kuchni, dzięki czemu reprezentacyjna elewacja stała się nieco skromniejsza.

Podobny wykusz pozostawili natomiast w sypialni małżeńskiej, z tyłu domu. Z tej strony budynku właścicielom wręcz zależało na efektownym wyglądzie, by cieszyć się nim, odpoczywając w ogrodzie. Elewację ogrodową ozdabia ponadto duże okno z łukiem, dające szeroki widok z salonu. Udaną poprawką było zamontowanie drzwi tarasowych w jadalni, a nie jak to zaplanowano w salonie. W ten sposób komunikacja z ogrodem odbywa się na linii kuchnia-jadalnia-taras i nie trzeba przechodzić przez pokój dzienny.

 

Ciąg dalszy artykułu w wydaniu papierowym miesięcznika Budujemy Dom 6/2011

Lilianna Jampolska

Dalszy ciąg artykułu w wydaniu papierowym Budujemy Dom 6/2011
Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne Przejrzyj ten numer

Budujemy Dom 6/2011

Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne
Pozostałe artykuły
Klub Budujących Dom


Wypełniaj ankiety i zbieraj punkty
na bezpłatną prenumeratę
i inne nagrody

  • Polecamy również
    Czas na Wnętrze Vademecum Domu Energooszczędnego ABC Budowania Dom Polski Wnętrza Twój Dom Twój Styl
Wydanie tabletowe
Budujemy Dom
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera BudujemyDom.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie miesięcznika "Budujemy Dom".
W każdy czwartek otrzymasz darmowy
poradnik budowlany, a w nim:
  • aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego,
  • porady budowlane,
  • najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl,
  • zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie
    w pełnej wersji.

Czas na wnętrze