Budujemy Dom
Wnętrza / Kuchnia / Artykuły

Okap kuchenny

Okap kuchenny, choć może nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę, usprawni działanie kuchni oraz podniesie jego standard.

Po co nam okap?

Okap pracujący w trybie otwartym
Okap pracujący w trybie otwartym usuwa zanieczyszczone powietrze na zewnątrz budynku.

Podczas gotowania posiłków wydzielają się znaczne ilości pary wodnej. Po pewnym czasie może okazać się, że powietrze w kuchni stanie się z tego powodu niemal namacalnie wilgotne, a meble i okna pokryją małe, wszechobecne kropelki wody. Przygotowywanie potraw zawierających nieco więcej tłuszczu zaowocuje dodatkowo tym, że w najbliższym sąsiedztwie kuchenki pojawią się drobne jego plamki. Do tego dochodzi jeszcze cała gama zapachów, które mogą na długo zadomowić się w firanach, zasłonach i drewnianych elementach wykończenia kuchni.

Co zrobić, by praca w takich warunkach była prawdziwą przyjemnością, a nie codzienną torturą? Rozwiązaniem jest instalacja okapu kuchennego. Praca tego urządzenia polega na pochłanianiu lub całkowitym usuwaniu z pomieszczenia powietrza zawierającego niepożądane składniki. Systemy filtrów potrafią neutralizować zapachy oraz zatrzymywać drobinki tłuszczu unoszące się wraz z parą wodną. Tak więc w zależności od systemu, w jakim będzie pracował okap, powietrze będzie całkowicie usunięte (system otwarty) lub oczyszczone z zapachów i tłuszczów (system zamknięty).

System zamknięty czy otwarty?

Okap pracujący w trybie zamkniętym
 W trybie zamkniętym powietrze zasysane jest do wnętrza urządzenia, oczyszczane przez zespół filtrów i oddawane z powrotem do kuchni.

Odpowiedź na to pytanie określi nam podstawowe kryterium, jakie powinniśmy brać pod uwagę wybierając konkretne urządzenie. W każdej kuchni da się zastosować rozwiązanie z systemem zamkniętym; system otwarty, niestety, nie wszędzie się sprawdzi. Większość producentów okapów kuchennych przystosowała swoje urządzenia do pracy w obu systemach.

Otwarty system pracy okapu najprościej scharakteryzować można w następujący sposób: powietrze zasysane przez wentylator zamontowany w urządzeniu usuwane jest na zewnątrz budynku poprzez komin wentylacyjny lub oddzielny kanał. Okap pracuje wówczas jako wyciąg. System zamknięty natomiast zastosujemy tam, gdzie nie mamy dostępu do kanałów wentylacyjnych i nie mamy możliwości lub potrzeby, aby je wykonać.

W takim wypadku zanieczyszczone powietrze trafia do systemu filtrów, skąd po oczyszczeniu wyrzucane jest z powrotem do kuchni. W systemie zamkniętym okap pracuje jako pochłaniacz. Jeżeli mamy możliwość wyboru pomiędzy systemem zamkniętym lub otwartym, zawsze powinniśmy decydować się na otwarty, gdyż ma on większą wydajność.

Są jednak pewne ograniczenia. Okapu pracującego w systemie otwartym nie wolno podłączać do kominów wentylacji zbiorczej (wielopiętrowy dom wielorodzinny lub blok), gdyż może on zakłócić prawidłowe funkcjonowanie systemu wentylacyjnego. Podłączanie okapu do przewodów kominowych odprowadzających spaliny z pieca lub kotła jest również z oczywistych względów zabronione.

Jak dobrać moc urządzenia?

Okap kominowy
 Okap kominowy wykonany z elementów stali szlachetnej i szkła (fot. Gamma)

Wybierając okap do naszej kuchni powinniśmy wiedzieć, jaką maksymalną ilość powietrza urządzenie jest w stanie "przerobić" w ciągu godziny. Parametr ten określa się jako maksymalną wydajność mierzoną w m3/h. Moc wentylatora okapu dobiera się w stosunku do kubatury kuchni. Ogólnie przyjmuje się, że powinien on mieć zdolność przynajmniej sześciokrotnego przefiltrowania całego powietrza z danego pomieszczenia w ciągu jednej godziny.

Oznacza to, że jeżeli kubatura kuchni wynosi np. 50 m3, okapu powinniśmy szukać w ofercie firm oferujących urządzenia o maksymalnej wydajności 300 m3 na godzinę. Nie należy przez to oczywiście rozumieć, że okap zawsze będzie pracował na pełnych obrotach. Chodzi o to, by w razie konieczności (np. dym z przypalonej potrawy) możliwie jak najszybciej oczyścić lub usunąć zanieczyszczone powietrze. Nie należy jednak kierować się zasadą, że im silniejszy wentylator, tym lepiej. Zbyt silny wentylator ustawiony na maksymalne obroty będzie zakłócał proces spalania gazu, bardzo szybko wychłodzi również pomieszczenie.

Jeżeli kuchnia będzie szczelnie zamknięta, wyciąg nie będzie pracował wydajnie. Proporcje powietrza wyrzucanego poza budynek oraz wpływającego do kuchni powinny być zgodne - wentylator o zbyt dużej mocy z pewnością je zakłóci. Istnieje też zagrożenie, że wentylator spowoduje podciśnienie. Jeżeli w domu jest otwarty kominek, w skrajnych przypadkach może to spowodować cofanie się dymu do wnętrza domu.

Podział okapów ze względu na sposób montażu i konstrukcję

Na rynku są dostępne setki modeli okapów kuchennych. Oprócz sposobu wykończenia, sterowania i mocy wentylatora różnią się między sobą miejscem i sposobem montażu oraz konstrukcją. W ofercie rynkowej znajdują się urządzenia należące do następujących podgrup:

  • okapy przyścienne, kominowe - mocowane bezpośrednio do ściany, najczęściej pomiędzy szafkami kuchennymi. Występują również w wersji umożliwiającej montaż w narożniku ściany. Podłącza się je do otworu wentylacyjnego poprzez rurę, którą wsuwamy do komina;

  • okapy szufladowe - instaluje się je bezpośrednio pod szafką zamontowaną nad kuchnią. Płyta pochłaniacza przypomina szufladę meblową, którą po zakończeniu gotowania możemy zamknąć;

  • okapy wyspowe - mocuje się je bezpośrednio do sufitu nad kuchenką wyspową (czyli np. na środku pomieszczenia). Oprócz funkcji praktycznej spełniają rolę specyficznego "mebla" istotnie wpływającego na charakter i estetykę wnętrza. Niektóre modele okapów wyspowych mają funkcję regulowania wysokości. Po zakończeniu pracy urządzenie takie można unieść ku górze;

  • okapy podszafkowe wbudowane i uniwersalne - okap wbudowany znajduje się wewnątrz szafki maskującej i widoczny jest jedynie od spodu. Okapy podszafkowe uniwersalne to jedno z częściej spotykanych rozwiązań. Montuje się je bezpośrednio pod szafką nadkuchenną, możliwe jest również umieszczenie bezpośrednio na ścianie;

  • okapy uchylne - montowane nad kuchenką pomiędzy szafkami wiszącymi. Urządzenie wbudowane jest w szafkę z drzwiczkami otwieranymi uchylnie. Ich otwarcie powoduje uruchomienie okapu. Ta grupa urządzeń spełni oczekiwania klientów, którzy chcieliby możliwie najdyskretniej wkomponować okap w otoczenie mebli kuchennych.

Filtry

Okap szufladowy
 Okap szufladowy do zabudowy - urządzenie dyskretne i eleganckie. (fot. Gamma)
 Filtry węglowe
 Filtry węglowe neutralizują zapachy. Jeżeli okap pracuje w trybie otwartym, nie ma potrzeby ich stosowania (fot. Wrozamet).
Filtr metalowy
 Filtr metalowy zatrzymuje tłuszcze. Po umyciu w zmywarce nadaje się do ponownego wykorzystania. (fot. Wrozamet)
Jeżeli okap pracować ma w systemie zamkniętym, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na rodzaj filtrów, które otrzymujemy wraz z urządzeniem. Ich zadaniem jest przechwytywanie zapachów oraz tłuszczów rozprzestrzeniających się w powietrzu. Od tego, jakiego rodzaju i jakości filtry zastosujemy, zależeć będzie skuteczność pracy urządzenia. Nowoczesne okapy wyposażone są często w kilka rodzajów filtrów.

Filtry węglowe neutralizują zapachy, są więc szczególnie ważnym elementem wyposażenia okapu pracującego w systemie zamkniętym. Ich trwałość i skuteczność są bardzo różne i najczęściej wprost proporcjonalne do ceny. Niektóre z nich nie nadają się do użytku już po kilku miesiącach pracy, inne doskonale spełniają swoje zadanie przez kilkanaście miesięcy.

Filtry przeciwtłuszczowe przechwytują tłuste opary, zapobiegając osiadaniu ich na meblach, jak również wewnątrz mechanizmu samego okapu. Wykonuje się je z materiałów, takich jak akryl, papier, czy włóknina. Filtry tego rodzaju po zużyciu należy wymienić na nowe, nie wolno ich prać i używać ponownie. Nowoczesne filtry przeciwtłuszczowe wykonuje się z metalu. Te z kolei, po dokładnym umyciu, nadają się do wielokrotnego użytku.

Sterowanie, wygodne funkcje

Okap rustykalny
 Okap rustykalny wykończony drewnem dębowym (for. Grass)

Sterowanie pracą najprostszych i najtańszych okapów może ograniczać się do wciśnięcia przełącznika "włącz/wyłącz" uruchamiającego wentylator. Nawet w skromniejszym modelu niezbędna jest przynajmniej trzystopniowa regulacja pracy wentylatora oraz jeden punkt oświetleniowy.

Bardziej zaawansowane urządzenia mogą mieć nawet dziesięciostopniową regulację wentylatora oraz kilka punktów oświetleniowych, wyposażonych w funkcję regulacji natężenia światła.

Najnowocześniejsze okapy kuchenne mają elektroniczne systemy sterowania (sensory umieszczone są na płycie czołowej), programatory czasu pracy a także wskaźniki zużycia filtrów czy blokady napływu powietrza z zewnątrz. Niektóre z tego typu urządzeń obsługuje się za pomącą pilota.

Estetyka

Rynek okapów kuchennych jest niezwykle bogaty i różnorodny. Bez wątpienia w ofercie którejś z firm znajdziemy model, który stylistycznie będzie pasował do naszej koncepcji aranżacji kuchni. Dziś największą popularnością cieszą się urządzenia wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej o nazwie inox, zainteresowanie klientów wzbudza również blacha kwasoodporna.

Tak wykonane okapy, zwłaszcza z połączenia stali inox ze szkłem szczególnie dobrze komponują się w nowocześnie urządzonych kuchniach. Zwolennicy tradycji zapewne zwrócą uwagę na niezwykle interesującą ofertę okapów rustykalnych wykończonych w miedzi, czy drewnie -. Pomiędzy wzorami nowoczesnymi a rustykalnymi znajduje się równie duży wybór urządzeń o zrównoważonej, klasycznej linii wzorniczej.

Podsumowując - naprawdę jest w czym przebierać, zarówno pod względem kolorów, materiałów wykończeniowych, jakości wykonania, dostępnych funkcji jak i ceny.

Opracowanie: Tomasz Dąbrowski

aktualizacja: 2008-11-18

Dodaj komentarz

Zdaniem naszych Czytelników

Cichość pracy to chyba wyłącznie czysto estetyczny powód wyboru takiego, a nie innego okapu? Czy też przekłada się to jakoś na wydajność? Też powinienem kupić teraz jakiś okap, bo widzę u niektórych, jak to wygląda, kiedy nie mają okapu, ale nie wiem, co wybrać. Czasami patrzę ...

Kalips

07 Gru 2012, 17:50

Rozwiązanie projektowe dość dziwne i mało eleganckie. Przy silnych mrozach może dochodzić do zaszronienia wylotu na zewnątrz gdyż odprowadzana para wodna natychmiast zamarznie. Nie ma to większego wpływu na ogrzewanie wnętrza - wyciągi nadkuchenne z reguły posiadają samoczynną ...

Budujemy Dom - budownictwo i ins

14 Lis 2011, 12:49

Drodzy Forumowicze! Czy ktoś z Was ma może okap \"wyprowadzony\" na zewnątrz nie przez podpięcie do komina wentylacyjnego (oczywiście osobnego), tylko ma \"wywaloną\" dziurę przez ścianę, na której jest zawieszony okap. Mam tak w projekcie i nawet się już przyzwyczaiłam do tej ...

Gość: aga z wrocławia

13 Lis 2011, 23:34

Pokaż wszystkie komentarze Chcesz wiedzieć więcej - zajrzyj na Forum.BudujemyDom.pl
Zadaj pytanie naszemu ekspertowi
 
topowe produkty

Szuflada Comfort Box, czyli wygoda nie tylko w kuchni

Takiego rozwiązania szuka chyba każdy z nas. Ile razy zdarzyło Ci się uderzyć o wysuniętą szufladę? Nie wspominając o tym, że bardzo często zapewne "nurkujesz" w niej w poszukiwaniu potrzebnego Ci w tym momencie przedmiotu. Możesz położyć kres swoim trudnościom w domu, stawiając na proste i komfortowe rozwiązanie.
Kuchnia na błysk - jak sprzątać kuchnię?
Kuchnia na błysk - jak sprzątać kuchnię? Chyba każda z nas to zna - spędzamy długie godziny w kuchni, przygotowując dla najbliższych zbilansowane i smaczne posiłki… A po całej ...
Bateria elektroniczna KLUDI E-GO - komfort pracy w strefie zlewozmywaka
Bateria elektroniczna KLUDI E-GO - komfort pracy w strefie zlewozmywaka Jednym z nieodzownych elementów designerskiej kuchni będzie z pewnością bateria elektroniczna KLUDI E-GO - idealne połączenie stylu i funkcjonalności.
BluPerformance - nowa linia urządzeń marki Liebherr
BluPerformance - nowa linia urządzeń marki Liebherr Marka Liebherr wprowadza w marcu 2016 roku na polski rynek nową linię urządzeń BluPerformance. To nowa generacja chłodziarko-zamrażarek, ...
Zamknij okno x
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter BudujemyDom.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej.     
Dlaczego warto się zapisać?
W każdy czwartek otrzymasz darmowy poradnik budowlany na swój email, a w nim:
- aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego;
- porady budowlane;
- najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl; - zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie w pełnej wersji.
Zapisz się do newslettera
Klub Budujących Dom


Wypełniaj ankiety i zbieraj punkty
na bezpłatną prenumeratę
i inne nagrody

  • Polecamy również
    Czas na Wnętrze Vademecum Domu Energooszczędnego ABC Budowania Dom Polski Wnętrza Twój Dom Twój Styl
Wydanie tabletowe
Newsletter BudujemyDom.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!

Zapisz się na bezpłatny newsletter BudujemyDom.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej.

Dlaczego warto się zapisać?
W każdy czwartek otrzymasz darmowy poradnik budowlany na swój email, a w nim: aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego, porady budowlane, najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl, zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie w pełnej wersji.
x