ZACZNIJMY OD LODÓWKI
Choć dla każdego inny sprzęt AGD ma znaczenie nadrzędne, to jednak przegląd warto zacząć od lodówki. Choćby dlatego, że zanim przystąpimy do przyrządzania jakiegokolwiek posiłku, musimy zgromadzić produkty spożywcze, z których większość powinna znaleźć się właśnie w lodówce. Może być ona skromna, jednodrzwiowa, bez specjalnych udogodnień, albo też ogromna typu side by side, z kostkarką do lodu, panelem dotykowym, a nawet z systemem kontrolującym zawartość i wysyłającym nam sygnał o zapotrzebowaniu.
Obecnie nawet najprostsze modele oferują oszczędne gospodarowanie energią (klasa A+ to podstawa). Służą temu najróżniejsze rozwiązania – od tych prostszych, jak odszranianie czy automatyczne rozmrażanie, po te, których zasady zrozumie tylko inżynier. Poza funkcjonalnością oczekujemy także, że chłodziarka będzie się co najmniej ładnie prezentować (dotyczy to modeli wolno stojących) albo, jako model do zabudowy, zniknie nam z oczu. I nie są to wygórowane wymagania – na rynku bez trudu znajdziemy urządzenia, które będą nie tylko efektywne, ale też efektowne.
fot. ZAJC KUCHNIE