WIĘCEJ ZNACZY LEPIEJ
Gdy w ruch idą noże, kiedy przelewa się wrzątek, komfort pracy i bezpieczeństwo nabierają szczególnej wagi. Niemały udział ma w nich oświetlenie, dlatego układ źródeł światła w kulinarnej strefie roboczej warto dokładnie przemyśleć. W pomieszczeniu kuchennym lampa sufitowa nie jest niezbędna, a z pewnością - niewystarczająca. Pracując przy blacie, zwykle odwracamy się do niej plecami, a więc strefa naszego działania prawem kontrastu wydaje się jeszcze ciemniejsza.
Dlatego niezwykle istotne jest, by dobra lampa - lub lampy - oświetlała blat. Dla własnej wygody powinniśmy też pomyśleć o oprawach, które ułatwią nam przeszukiwanie głębokich szafek i szuflad; oferta rynkowa kipi od innowacji, będzie to zatem zadanie łatwiejsze, niż kiedykolwiek. Na tym nie kończy się jednak rola źródeł światła.
Dziś, gdy kuchnię łączymy coraz częściej z jadalnią i salonem, jej estetyka zyskuje na znaczeniu. Światło może nam być w tej dziedzinie wyjątkowo pomocne: nic nie uwydatnia walorów wizualnych wnętrza lepiej, niż efektowna iluminacja.
fot. SNAIDERO