Budujemy Dom

Strefa magazynu / Wnętrza 2005

Kup bieżący numer Kup e-Wydanie Zaprenumeruj e-Prenumerata Na tablety

Zlewozmywaki i baterie

Kuchnia bez zlewu? To niemożliwe! Obojętnie, czy gotujemy w domu czy jadamy na mieście, kilka razy dziennie odkręcamy zamontowany nad zlewem kran z bieżącą...

Kuchnia bez zlewu? To niemożliwe! Obojętnie, czy gotujemy w domu czy jadamy na mieście, kilka razy dziennie odkręcamy zamontowany nad zlewem kran z bieżącą wodą. Jak wybrać zestaw bezawaryjny, wygodny i w dodatku będący ozdobą kuchni? Wybór, ze względu na bogactwo oferty, jest trudny i warto się nad nim poważnie zastanowić.

W pierwszej kolejności warto przeanalizować, jak intensywnie będziemy ze zlewozmywaka korzystać i jak liczna jest nasza rodzina.

Niewielki zlewozmywak wtopiony w blat
Niewielki zlewozmywak wtopiony w blat. Ma niekonwencjonalny kształt (fot. Nolte)

Ważne jest także czy mamy zmywarkę. Jeżeli nie i nie planujemy takiego zakupu, lepiej zdecydować się na zlew duży, dwukomorowy. Od razu poczujemy, że więcej miejsca zapewnia odpowiedni komfort pracy. Ale, oczywiście, nie bez znaczenia jest wielkości kuchni i powierzchnia, jaką możemy wygospodarować na strefę „mokrej roboty”.

Komory, odpływy, przelewy

Komora jest centralnym miejscem każdego zlewozmywaka. Tu spływa woda z baterii, ociekacza, tu także myjemy naczynia, płuczemy żywność. Zwykle mamy do czynienia ze zlewozmywakami jedno-, dwu-, półtora i dwuipółkomorowymi – zależy to od ilości przegród. Połówki oznaczają obecność jeszcze jednej, dodatkowej płytkiej komory do odcedzania. Tradycyjne zlewy kwadratowe lub owalne przybierają ostatnio nieregularne kształty. Zmieniają się także ich kolory – „obowiązkowe” białe i metalowe zyskały wielu konkurentów.

Większość zlewozmywaków ma ociekacze – miejsce do postawienia naczyń do wyschnięcia, co ułatwia ich rowkowana powierzchnia.

Oczywiście, w zlewozmywaku nie może się obejść bez odpływu – otworu (o średnicy od 40 mm do 90 mm), którym woda ucieka z komory do kanalizacji i przelewu – specjalnego otworu w ścianie zmywaka zabezpieczającego przed przelaniem się wody przy zamkniętym odpływie.

Kilkukomorowy zlew
Kilkukomorowy zlew prócz zasadniczej komory przeznaczonej na naczynia, ma wydzielony pojemnik do mycia owoców i warzyw (fot. Nolte)

Niektóre modele mają także otwór na odpadki czyli bezpośrednie połączenie gumową rurką z koszem na śmieci, umieszczonym pod zlewozmywakiem. Takie rozwiązanie zaoszczędza nam przede wszystkim częstego pochylania się nad nisko umiejscowionym wiadrem.

Z czego zlewozmywak?

Głównym materiałem stosowanym do produkcji nowoczesnych zlewów jest stal nierdzewna, emaliowa lub kompozyty emaliowo-żywiczne. Zdarzają się takie egzemplarze z tworzyw sztucznych czy ceramiki.

Zlewy emaliowe – bardzo popularne kiedyś, teraz już raczej wychodzą z mody. Ich podstawową zaletą jest niska cena. Łatwo utrzymać je w czystości lecz są mało odporne. Po pewnym czasie matowieją i ścierają się, w dodatku mają tendencję do zarysowań oraz, przy mocniejszych uderzeniach, do odpryskiwania.

Instalacje chromoniklowe mają wiele zalet i praktycznie jedną wadę. Są odporne na ścieranie, uderzenia, wysokie temperatury, opierają się też działaniu wszelkiego rodzaju środków chemicznych. Po stronie minusów trzeba jednak zapisać fakt, że z racji powstawania zacieków wodnych, wymagają stosunkowo częstego czyszczenia. Dostępne są w wersjach matowych, połyskliwych i dekoracyjnie chropowatych.

Kompozyty, uzyskane z połączenia granitu, kwarcu lub krzemu z żywicami syntetycznymi, charakteryzują się dużą odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne i chemiczne. Zlewozmywaki z tego tworzywa dostępne są w szerokiej gamie barw, kształtów i faktur.

Z kolei zlewozmywaki ceramiczne, z gliny wypalanej w temperaturze ponad 1300 stopni są mocniejsze od stali czyli bardzo odporne, łatwe do utrzymania w czystości. Bardzo gustowne choć, niestety, drogie.

I na koniec naszego mini przeglądu zlewozmywaki z tworzyw sztucznych – wszystkie charakteryzują się stosunkowo dużą odpornością na zarysowania i uderzenia, są jednak stosunkowo wrażliwe na wysokie temperatury.


Pobierz wersję pdf: Zlewozmywaki i baterie
Dalszy ciąg artykułu w wydaniu papierowym Budujemy Dom - Wnętrza 2005
Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne Przejrzyj ten numer

Budujemy Dom - Wnętrza 2005

Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne
Pozostałe artykuły
Zamknij okno x
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter BudujemyDom.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej.     
Dlaczego warto się zapisać?
W każdy czwartek otrzymasz darmowy poradnik budowlany na swój email, a w nim:
- aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego;
- porady budowlane;
- najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl; - zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie w pełnej wersji.
Zapisz się do newslettera
Klub Budujących Dom


Wypełniaj ankiety i zbieraj punkty
na bezpłatną prenumeratę
i inne nagrody

  • Polecamy również
    Czas na Wnętrze Vademecum Domu Energooszczędnego ABC Budowania Dom Polski Wnętrza Twój Dom Twój Styl
Wydanie tabletowe
Newsletter BudujemyDom.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!

Zapisz się na bezpłatny newsletter BudujemyDom.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej.

Dlaczego warto się zapisać?
W każdy czwartek otrzymasz darmowy poradnik budowlany na swój email, a w nim: aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego, porady budowlane, najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl, zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie w pełnej wersji.
x