Budujemy Dom

Strefa magazynu / Wnętrza 2008

Kup bieżący numer Kup e-Wydanie Zaprenumeruj e-Prenumerata Na tablety

Dobry projekt kuchni

Nowoczesna kuchnia bywa miejscem celebrowania posiłków, ale jednocześnie powinna oszczędzać nasz cenny czas. W dodatku coraz częściej staje się ważną i widoczną częścią strefy dziennej domu – wtedy oczekujemy od niej, że zintegruje członków rodziny, a także… zachwyci gości.

 

Pokazać czy ukryć?

Dobry projekt kuchni 
 (fot. Velux)
Rzecz o dylemacie: otwierać kuchnię na pozostałe pomieszczenia mieszkalne, czy szczelnie ją wydzielać. Oba rozwiązania mają zdeklarowanych zwolenników; z pewnością nie warto na siłę zmieniać swoich przyzwyczajeń. Wielu z nas jednak podejmuje decyzję o zamknięciu kuchni wbrew własnemu zamiłowaniu do otwartej przestrzeni – z obawy o to, czy nie będzie razić bałaganem i nazbyt „gospodarczym” wyglądem lub gnębić kuchennymi zapachami. A przecież na wszystko są skuteczne sposoby.

Już na etapie projektowania domu warto zastanowić się, czy nie wystarczy drobna ingerencja przestrzenna. Być może kuchnię można częściowo osłonić – ścianką, murkiem, wysokim barkiem. Taki kompromis może zapewnić gospodyni wystarczającą dozę prywatności, nie skazując jej przy tym na kulinarną

banicję. Zabudowę kuchenną warto zaprojektować z namysłem. Rynek oferuje nam dziś olbrzymie bogactwo rozwiązań ułatwiających życie i pomocnych w utrzymaniu ładu. Meble bez trudu dopasujemy do własnych potrzeb użytkowych, a także do dowolnej salonowej aranżacji – od antyku po awangardę. Odgłosy kuchennej krzątaniny w dużej mierze wytłumią systemy cichego zamykania szafek i szuflad, a z intensywnymi aromatami przygotowywanych potraw poradzą sobie nowoczesne, wydajne i niemal bezgłośne wyciągi.

Kuchnia w osobnym pomieszczeniu ma oczywiście swoje zalety; nie każdy kucharz lubi, by zaglądać mu w garnki. Ale i ona potrzebuje nowoczesnych rozwiązań, bo – choć zamknięta – czemu nie miałaby być komfortowa i piękna?

Krok po kroku

Planowanie powinniśmy zacząć od rozmieszczenia podstawowych urządzeń kuchennych – pod względem funkcjonalnym ten etap jest najważniejszy. Pracę w kuchni zaczynamy od wniesienia zakupów, dlatego – o ile to jeszcze możliwe – zaprojektujmy tuż obok choćby najmniejszą spiżarnię. Wystarczy niewiele ponad metr kwadratowy, by nawet w schowku przechodnim z dwiema parami drzwi zmieścić 12 metrów bieżących praktycznych półek (na dwóch ścianach, co ok. 40 cm w pionie).

Dziś, gdy tempo życia skazuje nas na cotygodniowe maratony zakupowe, taki przykuchenny magazyn jest na wagę złota – dzięki niemu będziemy mogli zaoszczędzić czas, kupując np. niepsujące się produkty sypkie raz w miesiącu lub rzadziej. W spiżarni warto też ustawić zamrażarkę, a także składować rzadko używane naczynia kuchenne i stołowe oraz środki czystości, słowem – wszystko, po co sięgamy nieczęsto.

Kolejny przystanek, to rozpakowywanie i czyszczenie żywności, a więc zlewozmywak i kosz na śmieci, najlepiej połączone w jedno: warto wybrać zlew ze spustem odpadków, „odprowadzającym” je wprost do śmietnika.

Pełny artykuł w PDF: Dobry projekt kuchni


 

Dalszy ciąg artykułu w wydaniu papierowym Budujemy Dom - Wnętrza 2008
Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne Przejrzyj ten numer

Budujemy Dom - Wnętrza 2008

Kup ten numer
Wydanie papierowe Wydanie elektroniczne
Pozostałe artykuły
Klub Budujących Dom


Wypełniaj ankiety i zbieraj punkty
na bezpłatną prenumeratę
i inne nagrody

  • Polecamy również
    Czas na Wnętrze Vademecum Domu Energooszczędnego ABC Budowania Dom Polski Wnętrza Twój Dom Twój Styl
Wydanie tabletowe
Budujemy Dom
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera BudujemyDom.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie miesięcznika "Budujemy Dom".
W każdy czwartek otrzymasz darmowy
poradnik budowlany, a w nim:
  • aktualności z rynku budownictwa jednorodzinnego,
  • porady budowlane,
  • najciekawsze tematy z forum.budujemydom.pl,
  • zapowiedź raportu miesiąca dostępnego w serwisie
    w pełnej wersji.

Czas na wnętrze