Mniej niż zero
(fot. Miele) |
Nowoczesne technologie spełniają te oczekiwania z nawiązką. Obok niewielkich chłodziarek z jednym agregatem i prostą automatyką, idealnych dla kawalera na dorobku, znajdziemy urządzenia umożliwiające różnicowanie chłodzenia w obrębie jednej komory, niewymagające żadnej obsługi, przypominające o niedomkniętych drzwiach, a podczas awarii prądu utrzymujące temperaturę chłodniczą nawet przez kilkanaście godzin. Gdyby tego było mało, niektóre lodówki same zapobiegają szronieniu ścianek wewnętrznych, bronią dostępu drobnoustrojom, przygotowują lód w kostkach i zimne napoje, a nawet… informują o tym, czego nam za chwilę zabraknie! Wyświetlacze LCD umieszczone na drzwiach pozwalają nie tylko zarządzać procesami chłodzenia i mrożenia, ale także – obejrzeć film czy wysłać maila.
Na ciepło na gorąco
Gotowanie, smażenie, pieczenie, grillowanie – do tych zadań możemy dobrać dziś sprzęt kuchenny w kilku różnych wariantach. Kuchenki wolno stojące z gazowym piekarnikiem i palnikami – dawniej monopoliści w dziedzinie przygotowywania gorących potraw – ustąpiły wiele pola urządzeniom elektrycznym, elektryczno-gazowym i mikrofalowym. Zróżnicowaniu uległy też formy; obecnie najpopularniejsze są piekarniki i kuchenki do zabudowy. Zmobilizowało to producentów do wprowadzania ciekawszych wzorniczo modeli wolno stojących. Dzięki temu kuchnia może być elegancka niezależnie od wybranego wariantu zagospodarowania.
Pełny artykuł w PDF: AGD