Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom - Wnętrza 2008

Sztuka dekoracji stołu

Jedzenie, szczególnie w dobrym towarzystwie, to prawdziwa przyjemność. Ale nie tylko organizowanie przyjęć dla gości warte jest wysiłku i fantazji. Również codzienne posiłki smakują dużo lepiej, jeśli są podane na ładnej stołowej zastawie.
Sztuka dekoracji stołu  
 (fot. IKEA)

W dzisiejszych zabieganych czasach coraz rzadziej celebrujemy rodzinne biesiady przy stole. A przecież wspólne posiłki to czas na ważne rozmowy, dzielenie się minionym dniem i… zacieśnianie rodzinnych więzi. Nie można więc z tego rezygnować.

 

Aby dodać spotkaniom większego znaczenia, warto zadbać o odpowiednie ozdobienie stołu i podawanych potraw. Jest to okazja nie tylko do wykazania się dobrym gustem i poczuciem smaku, ale także nieograniczoną fantazją.

 

Stół powinien być nakryty stosownie do pory dnia i okazji oraz stylu i kolorystyki całego wnętrza. Miłośnicy klasyki i tradycji najczęściej wybierają ponadczasową białą lub kremową porcelanę, misternie zdobioną delikatnym deseniem. Do tradycyjnych, eklektycznych wnętrz pasują również dzbanuszki i filiżanki wykończone ażurowym motywem, delikatnymi kwiatami lub ręcznie malowane w złote lub srebrne subtelne wzorki.

 

We wnętrzach nowoczesnych najlepszą ozdobą stołu będzie zastawa o oryginalnych kształtach, kwadratowa, prostokątna lub owalna z intensywnym niebanalnym akcentem kolorystycznym lub cała w żywych kontrastujących ze sobą kolorach.

 

Kierując się podobnymi zasadami do zastawy dobiera się sztućce. Te z ozdobnymi rękojeściami idealnie będą pasowały do eleganckiej porcelany, natomiast proste w formie – do geometrycznych kształtów nowoczesnych kompletów.

 

W doborze szkła panuje już nieco większa swoboda, a ostatnio znów modne stają się kieliszki kryształowe.

 

Niezależnie od okoliczności nie powinniśmy zapomnieć o obrusie. Na co dzień wystarczy obrus odporny na zaplamienia lub podkładki pod talerze (z korka, bambusa, rafii lub z materiału). Na wykwintne kolacje i spotkania z przyjaciółmi niezbędny będzie obrus: lniany, żakardowy lub koronkowy. Stół powinien być nakryty obrusem dostosowanym do wielkości stołu. Najlepiej gdy obrus zwisa ze stołu około 30 cm. Na stole można położyć także dwa obrusy w kontrastowych kolorach – ten z wierzchu powinien być mniejszy i położony ukośnie.

 

Pełny artykuł w PDF: Sztuka dekoracji stołu

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!