(fot. Wienerberger) |
Dachówki dobiera się do kształtu, wielkości i stabilności więźby – zakładkowe (obecnie najczęściej stosowane – specjalne wyprofilowane zamki zapewniają szczelność i stabilne ułożenie), wielkoformatowe sprawdzą się na dużych dachach o nieskomplikowanym kształcie. Jeśli dach ma urozmaicony kształt, lepiej pokryć go małymi dachówkami, np. karpiówkami. Na słabe więźby nie nadaje się dachówka mnich-mniszka ani karpiówka, którą na dachach podwójnie.
Ceramiczne
Dachówki ceramiczne należą do najstarszych i wciąż bardzo popularnych pokryć dachowych. Produkuje się je z gliny z domieszką kwarcu lub mączki ceglanej, które podwyższają wytrzymałość materiału. Są wyjątkowo mocne i mogą przetrwać ponad 100 lat. 1 m2 pokrycia waży jednak średnio ok. 50 kg. Najlżejsze może ważyć 30 kg/m2, a najcięższe nawet ponad 80 kg/m2.Dachówki ceramiczne mają niewielkie wymiary (na 1 m2 potrzeba ok. 13 sztuk), układa się je nieco wolniej niż cementowe. Najpopularniejsze kształty to: karpiówka, holenderka, marsylka, mnichmniszka. Obecnie dachówki ceramiczne produkuje się w wielu kolorach. Kolor uzyskiwany jest barwnymi powłokami.
Szkliwione (glazurowane) – dopiero po wypaleniu pokrywane są kolorowym lub bezbarwnym szkliwem. Szkliwo to bardzo dobrze chroni dachówkę przed nasiąkaniem.
Angobowane – powierzchnię takich dachówek pokrywa się rozcieńczoną gliną zawierającą barwniki i dopiero potem wypala. Dachówki angobowane w niewielkim stopniu porastają mchem. Aby ich powierzchnia była błyszcząca, używa się angoby kwarcowej lub szlachetnej.
Małgorzata Kolmus
Ciąg dalszy artykułu w wydaniu papierowym miesięcznika Budujemy Dom 5/2012