Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom 6/2017

Wybieramy kotły gazowe

Gaz jest stosunkowo tani, a zasilane nim kotły, w przeciwieństwie do modeli na paliwo stałe, są praktycznie bezobsługowe. Nic więc dziwnego, że większość inwestorów, która ma możliwość korzystania z tego paliwa z sieci, wybiera właśnie tego typu urządzenia.

BUDOWA

Urządzenia grzewcze zasilane gazem dostępne są w wersji wiszącej i stojącej. Te pierwsze – lekkie i niewielkich rozmiarów – z łatwością można wpasować w rząd wiszących szafek kuchennych. Jeżeli jednak mają zasobnik, zajmują więcej miejsca.

 

Urządzenia stojące mają zazwyczaj wbudowany zasobnik c.w.u., dlatego też są większe od modeli wiszących. Ze względu na ich rozmiary i wagę, nie nadają się do zamocowania na ścianie.

 

Kotły gazowe dzielą się też na tradycyjne (konwencjonalne) i kondensacyjne. Te pierwsze są mniej wydajne, ponieważ nie wykorzystują całej energii zawartej w spalanym paliwie. Chodzi o parę wodną, która jest produktem spalania gazu. W urządzeniach tradycyjnych trafia ona do komina. W kotłach kondensacyjnych ulega natomiast skropleniu, dzięki czemu można odzyskać zawartą w niej energię cieplną (stąd często spotykana w ich przypadku sprawność powyżej 100%). Modele kondensacyjne są nieco droższe od tradycyjnych, ponadto wymagają zapewnienia odpływu kondensatu wypływającego z kotła. W zamian otrzymujemy jednak urządzenie, które ma sprawność przeciętnie o 15% wyższą od kotła konwencjonalnego i zużywa mniej gazu.

Norbert Skupiński
fot. Rug Riello/Beretta

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!