Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom - Wnętrza 2018

Oświetlenie kuchni

Bez niego przesolimy zupę i przypalimy steki. Odpowiednie światło jest dla prac kulinarnych tym, czym przyprawa dla obiadu: niezbędnym dodatkiem, który spełnia ważne funkcje, ale może też uczynić naszą kuchnię bardziej atrakcyjną.

WIĘCEJ ZNACZY LEPIEJ

Gdy w ruch idą noże, kiedy przelewa się wrzątek, komfort pracy i bezpieczeństwo nabierają szczególnej wagi. Niemały udział ma w nich oświetlenie, dlatego układ źródeł światła w kulinarnej strefie roboczej warto dokładnie przemyśleć. W pomieszczeniu kuchennym lampa sufitowa nie jest niezbędna, a z pewnością - niewystarczająca. Pracując przy blacie, zwykle odwracamy się do niej plecami, a więc strefa naszego działania prawem kontrastu wydaje się jeszcze ciemniejsza.

Dlatego niezwykle istotne jest, by dobra lampa - lub lampy - oświetlała blat. Dla własnej wygody powinniśmy też pomyśleć o oprawach, które ułatwią nam przeszukiwanie głębokich szafek i szuflad; oferta rynkowa kipi od innowacji, będzie to zatem zadanie łatwiejsze, niż kiedykolwiek. Na tym nie kończy się jednak rola źródeł światła.

Dziś, gdy kuchnię łączymy coraz częściej z jadalnią i salonem, jej estetyka zyskuje na znaczeniu. Światło może nam być w tej dziedzinie wyjątkowo pomocne: nic nie uwydatnia walorów wizualnych wnętrza lepiej, niż efektowna iluminacja.

fot. SNAIDERO

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!