Artykuł pochodzi z: Budujemy Dom - Wnętrza 2006

Technika w kuchni

Praktyczne pole grzejne z podwójnym wieńcem (fot. Electrolux) Płyta – łuk pozwala na wygodny dostęp do wszystkich garnków (fot. Teka) Oryginalny zestaw 4-płytowy z grillem fot. Nolte)Płyta, piekarnik, zmywarka, lodówka i okap, choć czasami na pierwszy rzut oka prawie niewidoczne, to z pewnością nieodłączne atrybuty kuchni. Ich podstawowa rola jest oczywista, ale nowoczesna technika proponuje...
Praktyczne pole grzejne z podwójnym wieńcem (fot. Electrolux)
Płyta – łuk pozwala na wygodny dostęp do wszystkich garnków (fot. Teka)
Oryginalny zestaw 4-płytowy z grillem fot. Nolte)

Płyta, piekarnik, zmywarka, lodówka i okap, choć czasami na pierwszy rzut oka prawie niewidoczne, to z pewnością nieodłączne atrybuty kuchni. Ich podstawowa rola jest oczywista, ale nowoczesna technika proponuje coraz to nowe, dodatkowe funkcje i udogodnienia. Przed zakupami warto im się przyjrzeć, by ocenić co chcemy mieć, za co warto dopłacić, a co uznamy za ekstrawagancję...

Kupno sprzętu AGD traktujemy jako inwestycję na lata. Staramy się znaleźć urządzenia solidne i ekonomiczne. Nasze oczekiwania wiążą się bezpośrednio z liczbą domowników, częstotliwością gotowania oraz pieczenia, ilością przechowywanego jedzenia itp. Ważne jest i to, jak urządzona jest kuchnia. Czy jest to osobne pomieszczenie, czy też kuchnia otwarta. Ile mamy miejsca na urządzenia. Od stylu kuchni zależy, czy wybierzemy sprzęty wolno stojące czy do zabudowy, w jakich kolorach i stylistyce. Można znaleźć różnorodne serie - i pasujące do kuchni futurystycznej, i takie do "wiejskiej chaty".

 

Wybieramy płytę

 

Płytę zawsze wbudowuje się w blat ciągu roboczego albo przykrywającego wyspę.

 

Typowe płyty mają głębokość ok. 50 cm, długość od 50 do 90 cm i ok. 3 cm grubości. Mogą być zasilane prądem albo gazem. Wyposażone są w palniki albo pola grzejne lub w jedne i drugie. Ich liczba zależy od wielkości płyty i waha się od jednego do sześciu. Często można spotkać pola grzejne z podwójnym i potrójnym wieńcem, a także owalne - specjalnie przeznaczone pod brytfanny. Płyta gazowa, tańsza w eksploatacji, wymaga odpowiedniej wentylacji. Jej wadą jest lepki nalot osadzający się po dłuższym czasie na sąsiadujących powierzchniach - jest to efekt wytrącania się substancji oleistych ze spalin gazu. Z kolei płyta elektryczna wymaga instalacji trójfazowej o dużej mocy.

 

Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w zapalarki automatyczne i zabezpieczenia przed wypływem gazu. Mają strefy szybkiego grzania, można na nich ustawić tzw. ekologiczne spalanie, by jak najmniej spalin trafiało do atmosfery. Z kolei pola płyt elektrycznych mają rozszerzenia, a same płyty: automatyczne wyłączniki. Są wygodne w eksploatacji, a to dzięki możliwości programowania włączenia z wyprzedzeniem czasowym, sygnalizatorowi dźwiękowemu, informującemu o zakończeniu pracy, wskaźnikowi pokazującemu dołączenie strefy dodatkowej (rozszerzenia), a także funkcji rozpoznawania naczyń. Dla rodzin z małymi dziećmi ważne będzie zapewne to, że płyty wyposażono w zabezpieczenie przed niekontrolowanym włączeniem.

 

Każda płyta działająca samodzielnie ma własne sterowanie - pokrętłami albo sensorami (dotykowe). Mogą jednak być i takie, które montuje się nad piekarnikiem i wtedy obydwa urządzenia uruchamia wspólny panel sterujący. W sprzedaży są także płyty z czujnikami działającymi na podczerwień, dzięki którym gotująca się potrawa nie wykipi. Wymagają one jednak specjalnie przystosowanych naczyń (np. oklejonych folią).

 

W najnowocześniejszych - płytach indukcyjnych - ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji. Po postawieniu na włączonym polu garnka ze stali ferromagnetycznej, ciepło i energia wytwarzane są bezpośrednio w dnie garnka. Gotowanie indukcyjne jest energooszczędne i bezpieczne. Indukcja działa niezwykle szybko i natychmiast reaguje na zmniejszenie lub zwiększenie mocy.

...zaś do kuchni nowoczesnych proste formy, zwykle w kolorze stali. Piekarnik możemy umieścić pod płytą grzewczą lub na wygodnej wysokości w słupku (fot. Nolte)
Do kuchni "wiejskiej" możemy dobrać piecyki i okapy w stylu retro... (fot. Alno Ekspert Zielonka)
Ukośna płaszczyzna okapu unosi się nad kuchnią dzięki czemu wygodniej gotować (fot. Nolte)
Z bogatej oferty rynku możemy wybrać okap idealnie pasujący do stylu naszej kuchni (fot. Teka)

Kupujemy piekarnik

 

Producenci proponują piekarniki z nowymi funkcjami, które mają ułatwić i przyspieszyć pracę w kuchni, uczynić ją także bardziej bezpieczną.

 

Piekarniki zwykle umieszcza się pod płytą lub w specjalnej szafce, na wysokości umożliwiającej wygodne wkładanie i wyjmowanie naczyń oraz blach. W każdym przypadku piekarnik musi być nieco odsunięty od ściany (z tyłu powinien być obieg powietrza). Nowoczesne piekarniki mają wiele udogodnień. Ich szyby (nawet potrójne) nie nagrzewają się. Wnętrza bywają (zależnie od modelu) pokryte specjalną emalią, np. ułatwiającą mycie lub "wypalanie" osadzającego się osadu. Wygodne prowadnice teleskopowe wysuwają blachy daleko na zewnątrz, a w niektórych modelach wysuwa się cały wózek piekarnika - dzięki temu w czasie doprawiania dania nasze dłonie znajdują się poza zasięgiem gorącego powietrza. Każdy piekarnik wyposażony jest w czytelny panel sterujący, często z wyświetlaczem pokazującym np. nagrzanie piekarnika czy stan zaawansowania pieczenia. Wiele z nich ma zegar informujący o upływie ustawionego czasu lub zakończeniu pracy. Włączenie urządzenia można programować z wyprzedzeniem. Innym udogodnieniem jest katalizator tłuszczu i zapachów - filtr, dzięki któremu powietrze wydobywające się podczas pieczenia jest wolne od drobinek tłuszczu i intensywnych zapachów.

 

Warto zwrócić uwagę na liczne funkcje piekarników. Poza klasycznymi grzałkami, umieszczonymi na górze i na dole, piekarniki wyposaża się teraz w termoobieg, który polega na rozprowadzeniu przez wentylator gorącego powietrza równomiernie w całej komorze. To udogodnienie pozwala piec potrawy na dwóch poziomach. Można też piec na obracającym się rożnie, opiekać oraz grillować, a także rozmrażać produkty. Są i takie piekarniki, które wyposażono w funkcję "pizza". Z kolei termosonda (czujnik temperatury) włożona do wnętrza pieczonego mięsa pokazuje, jaka jest tam temperatura i jak zaawansowany jest proces pieczenia.

 

Najdroższe modele piekarników mają zaprogramowaną "książkę kucharską", dzięki której same dobierają temperaturę i czas pieczenia do rodzaju mięsa.

 

Okap ale jaki

 

Bez tych urządzeń, odpowiedzialnych za oczyszczanie powietrza i usuwanie zapachów, powstających podczas gotowania, nowoczesne kuchnie obejść się nie mogą. Szczególnie te otwarte na salon. Nowoczesne okapy to nie tylko cicha praca i doskonała wydajność, ale też wyjątkowo atrakcyjne wzornictwo. Projektanci prześcigają się w wymyślaniu dla okapów nowatorskich kształtów, bo o ile pozostałe urządzenia kuchenne raczej chowamy w zabudowie, to okapy - eksponujemy.

 

Z uwagi na miejsce montażu, okapy dzielą się na wyspowe (zwieszają się z sufitu), szafkowe teleskopowe (zaczynają pracować po wyciągnięciu z szafki), podszafkowe i przyścienne.

 

Okap powinien wisieć ok. 75 cm powyżej płyty gazowej, przy elektrycznej wysokość ta wynosi 65 cm. Dostępne są okapy o zmiennej wysokości zawieszenia.

 

Większość okapów to urządzenia dwufunkcyjne, które zależnie od warunków mogą pracować w charakterze wyciągu albo pochłaniacza.

 

Wyciągi wymagają dostępu do indywidualnego przewodu kominowego, do którego się je podłącza. Pracują bowiem w obiegu otwartym - zasysają powietrze z pomieszczenia i wyprowadzają je na zewnątrz budynku. Mają wyjmowane filtry - najczęściej z metalowej siateczki, na których zatrzymuje się tłusty osad. Można, a nawet trzeba je systematycznie myć. Są modele ze wskaźnikami zabrudzenia filtra.

 

Pochłaniacze filtrują wciągane powietrze z tłustego osadu (przez oczyszczane lub wymienne filtry włókninowe, akrylowe, flizelinowe bądź papierowe) oraz zapachów (przez wymienialny filtr węglowy) i czyste "oddają" pomieszczeniu. Montuje się je tam, gdzie nie ma dostępu do wspomnianego już przewodu kominowego.

 

Wydajność okapów, za którą odpowiada wentylator, bywa różna i powinna pozwolić na odprowadzenie oparów w czasie gotowania. Okapy mają zazwyczaj dwa lub trzy stopnie pracy. Każdy wyposażony jest też w oświetlenie. Najnowocześniejsze mają czujniki i same włączają się lub wyłączają.

Lodówki Side-by-side z wydzielonymi komorami, w których panują optymalne warunki do przechowywania owoców i warzyw, wędlin, a nawet dojrzewającego wina (Samsung)
W kuchni nowoczesnej kobiety nie może zabraknąć praktycznej "mikrofali" (fot. LG Electronics)
...i zmywarki, która zaoszczędzi jej czas, wodę i energię (fot. Electrolux)

Przyjrzyjmy się lodówkom

 

Chłodziarko-zamrażarki składają się z dwóch komór, przy czym wyposażone są przeważnie w dwa agregaty. Dzięki temu komory pracują niezależnie i, jeśli chcemy umyć jedną z nich, nie musimy wyłączać obydwu, a jeżeli jedziemy na wakacje, możemy wyłączyć pustą lodówkę, a zostawić włączoną zamrażarkę z zapasami.

 

Chłodziarka znajduje się zazwyczaj na górze. Jej komora może mieć pojemność od ok. 130 do 400 l. Panuje tu temperatura 2-4°C. Półki mają regulowane położenia, drzwi urządzenia można przekładać na lewą lub prawą stronę.

 

Zamrażarka - ze względów ergonomicznych, bo rzadziej tu zaglądamy - umiejscowiona jest w części dolnej. Jej pojemność waha się między 40 a 300 l. Warto wiedzieć, że możliwości mrożenia zamrażarki pokazują gwiazdki: jedna oznacza temperaturę poniżej minus 6°C; dwie - poniżej minus 12°C; trzy - poniżej minus 18°C. Jeśli znajdziemy trzy gwiazdki i jedną na ciemnym polu to znaczy, że w tym urządzeniu możemy zamrażać świeże owoce i warzywa, tę zdolność podaje się w kilogramach/godzinę.

 

Poza tym warto zwrócić uwagę na: funkcję "no frost" - na ściankach nie pojawi się szron; "super frost" - szybkie zamrażanie, zdolność utrzymywania niskiej temperatury, gdy wystąpi awaria prądu; sygnał dźwiękowy, gdy zostawimy otwarte drzwi i podniesie się temperatura; komorę 0°C (jest w niej idealna temperatura dla świeżych owoców i warzyw) i regulację wilgotności w pojemnikach na warzywa.

 

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki sterowane elektronicznie, gwarantują precyzyjne utrzymanie optymalnej dla żywności temperatury. Same się odmrażają i regulują pobór energii, są więc energooszczędne. Urządzenia w najwyższej klasie energooszczędności oznakowane są literą A.

 

W najnowszych urządzeniach znajdziemy kostkarkę do lodu oraz podajnik schłodzonego soku lub wody (wymaga podłączenia do wody), a nawet wbudowany telewizor.

 

Mała rzecz a cieszy

 

Nowoczesna kuchenka mikrofalowa spełnia wymagania najbardziej wymagających. Ma wbudowany grill, rozmraża, piecze i utrzymuje w cieple nawet 30 minut. Po wybraniu programu i wagi produktu - sama ustawia moc, czas i rodzaj grzania. Można też zapisać w pamięci kuchenki swoje ulubione ustawienia jako dodatkowy program. W modelach z tzw. inwerterem, mikrofale wytwarzane są efektywniej, co skraca czas działania i oszczędza do 30% energii.

 

Dobrze mieć zmywarkę

 

Nowoczesne zmywarki umyją nawet bardzo brudne naczynia, wysuszą i nabłyszczą delikatne szkło, zaoszczędzą wodę, energię i nasz czas.

 

Zmywarki mogą być wolno stojące lub do zabudowy. Mają wysokość szafek kuchennych, dzięki czemu nie wyłamują się z szyku ciągu kuchennego. Najwygodniej jest ustawić zmywarkę w sąsiedztwie zlewozmywaka (podłączenie do wody i kanalizacji, możliwość opłukania talerzy).

 

Zmywarki mają szerokość 45 lub 60 cm, mieszczą od 5 do 12 kompletów naczyń. Najprostsze z nich wyposażone są w 3 programy zmywania, nowocześniejsze - nawet w kilkanaście.

Pozostałe artykuły

Prezentacje firmowe

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!