Globalne ochłodzenie
(fot. Samsung) |
Do podtrzymujących świeżość sztuczek należą takie wynalazki, jak chłodzenie cyrkulacyjne, pokrywanie wnętrza lodówki powłokami antybakteryjnymi, utrzymywanie stałej wilgotności, a nawet działanie światłem, które wpływa na proces fotosyntezy produktów roślinnych. Chłodziarki coraz częściej wyposażone są w kilka stref chłodzenia, co pozwala przechowywać żywność o różnych wymogach w optymalnych warunkach. Szuflady z niezależnym dostępem sprzyjają energooszczędności (nie otwieramy za każdym razem całej lodówki), dozowniki do zimnych napojów i kostkarki do lodu pozwalają zaoszczędzić miejsce w kuchni, a wyświetlacze dostarczają cennych informacji (najbardziej zaawansowane modele „pilnują” nawet terminów przydatności produktów).
A co z wielkością urządzenia? Mamy do wyboru małą lodówkę uzupełnioną o osobną zamrażarkę, chłodziarkozamrażarkę do zabudowy lub pojemniejszą, wolno stojącą oraz naprawdę dużą lodówkę typu side by side z podzielnymi drzwiami. Nasz wybór powinien odzwierciedlać „kulinarno-zakupowy profil” rodziny czyli odpowiadać na jej praktyczne potrzeby.
Ciąg dalszy artykułu w wydaniu papierowym "Wnętrza 2012"