ZACZYNAMY OD PODSTAW
Wspólne posiłki przy stole dają nam przyjemność i chętnie je celebrujemy. Przy tym zwracamy uwagę nie tylko na smak potraw, ale także na sposób ich podania. Na ogólne wrażenie ma wpływ bardzo wiele czynników. Znaczenie ma nawet kształt stołu, choć oczywiście trudno wymieniać mebel w zależności od rodzaju spotkania. Warto jednak wiedzieć, że okrągły sprzyja swobodnej atmosferze i umożliwia luźne rozmowy. Prostokątny sprawdzi się podczas specjalnych i oficjalnych spotkań.
Ważne jest również zachowanie odległości między gośćmi, a także między nakryciami. Optymalna wynosi 80 cm i liczy się ją od (środka) jednego do drugiego, sąsiadującego talerza. Większa odległość utrudnia komunikację, a stół może wyglądać zbyt ubogo. Mniejsza stwarza dyskomfort podczas jedzenia i wywołuje wrażenie natłoku elementów.
Nakrycie stołu musi być dobrane do charakteru spotkania. Biel i naczynia o klasycznej formie i delikatnych zdobieniach zwykle rezerwuje się dla uroczystości takich, jak wesele czy kolacja wigilijna. Z kolei serweta w kratę i kolorowa prosta zastawa idealnie pasują do śniadania na tarasie.
Obrus i tekstylne podkładki pod naczynia stanowią bazę i punkt odniesienia dla kolejnych elementów pojawiających się na stole. Tkane, wyszywane albo wykonane z adamaszku sprawiają, że stół nabiera eleganckiego, luksusowego charakteru, podczas gdy tkaniny bawełniane dodają świeżości i wprowadzają rustykalny klimat. Ważne, aby kolor i struktura, zarówno obrusa, jak i serwetek, były dobrane do porcelany, szkła i sztućców. Tekstylia stołowe muszą mieć też odpowiedni rozmiar. Obrusy i bieżniki powinny zwisać z krawędzi stołu po około 25–30 cm z każdej strony.
fot. ROSENTHAL