SEKRET DŁUGOWIECZNOŚCI
Woda w kuchni potrzebna jest bezustannie. Co chwilę coś trzeba opłukać, umyć, nalać wody do garnka czy czajnika. Według badań, w typowej rodzinie baterię odkręca się i zakręca średnio aż 90 razy dziennie. Przy takiej częstotliwości potrzebujemy urządzeń wytrzymałych na wzmożoną eksploatację i ułatwiających podstawowe czynności w kuchni.
Dobre baterie, które mają korpusy wykonane z mosiądzu i wyposażone są w głowice ceramiczne powinny służyć około piętnastu lat bez awarii. Nie ma mowy o kapaniu z kranu – zawory kulowe skutecznie odcinają wodę bez konieczności dokręcania kurków. Baterię od wewnątrz może jednak zniszczyć wytrącający się z wody kamień.
Niektóre modele wyposażone są w rozwiązania zapobiegające jego osadzaniu, co znacznie przedłuża ich żywotność, ale przy montażu pamiętajmy o założeniu filtrów siatkowych na przyłączach (część modeli sprzedawana jest razem z nimi, do innych musimy je sami dokupić). Wiele firm wymaga zakładania takich filtrów, żeby gwarancja na urządzenie została uznana.
fot. CCI