OD CZEGO ZACZĄĆ
W czasie wspólnych posiłków ważną rolę odgrywa nie tylko smaczna kuchnia i dobrane towarzystwo. Wiele zależy również od estetyki wnętrza i nakrycia stołu. Znaczenie ma nawet kształt blatu – okrągły sprzyja swobodnej atmosferze, zaś prostokątny sprawdzi się podczas oficjalnych spotkań. Istotne jest również zachowanie odległości między gośćmi, a także między nakryciami – optymalna wynosi 80 cm i liczy się od środka jednego do środka drugiego, sąsiadującego talerza. Większa odległość może utrudnić komunikację, a stół może wyglądać zbyt ubogo. Mniejsza z kolei, stwarza dyskomfort podczas jedzenia i może sprawiać wrażenie ciasnoty i natłoku.
Do rodzaju spotkania dobieramy naczynia stołowe. Białe, o klasycznej formie i delikatnych zdobieniach zwykle rezerwuje się dla większych uroczystości takich, jak np. kolacja wigilijna. Z kolei kolorowa prosta ceramika idealnie pasuje do śniadania w gronie najbliższych. Dla elementów pojawiających się na stole bazę i punkt odniesienia stanowi obrus. Obrusy tkane, wyszywane, atłasowe sprawiają, że stół nabiera eleganckiego charakteru, podczas gdy tkaniny bawełniane wprowadzają bardziej swojski, domowy klimat.
fot. ROSSI