W polskich domach podstawą funkcjonowania systemu przygotowania ciepłej wody jest prawie zawsze kocioł jedno- lub dwufunkcyjny, którego głównym zadaniem jest ogrzewanie domu. Kocioł jest jednofunkcyjny, gdy podgrzewa wodę zgromadzoną w zasobniku. Standardowo dobiera się zasobnik zgodnie z zasadą 50 l na osobę. Przygotowanie wody w zasobniku umożliwia następnie jej duży pobór bez wahań ciśnienia i temperatury. Można ponadto wykonać cyrkulację c.w.u. Działanie takiego systemu jest proste – jeżeli woda w rurociągach wody ciepłej się wychłodzi, to wraca dodatkowym przewodem (przewodami) o mniejszej średnicy do zasobnika c.w.u. a na jej miejsce do rur napływa równocześnie ciepła woda z zasobnika.
Z kolei kocioł dwufunkcyjny ogrzewa budynek, a na potrzeby c.w.u. działa jak przepływowy ogrzewacz wody. Zajmuje niewiele miejsca, bo nie wymaga zasobnika. Jednak wypływ wody następuje zawsze z pewną zwłoką, a równoczesny jej pobór w kilku miejscach powoduje wahania ciśnienia i temperatury. W tym układzie nie da się też zastosować cyrkulacji. Z tych względów kotły dwufunkcyjne stosuje się najczęściej w niewielkich domach, gdzie wszystkie punkty poboru znajdują się blisko siebie i nie jest ich wiele.
Na rynku są też kotły dwufunkcyjne z niewielkim, kilkudziesięciolitrowym zasobnikiem c.w.u. Przy niewielkim poborze wody wystarcza w nich zasobnik, a gdy będziemy np. napełniać dużą wannę, urządzenie automatycznie przełączy się w tryb przepływowego przygotowania c.w.u.
Jarosław Antkiewicz
fot. Koło