Dobre wykonanie
Podczas wyboru wkładu kominkowego, koniecznie zwróćmy uwagę na jakość jego wykonania. Wystrzegajmy się najtańszych konstrukcji nieokreślonego producenta – aby zminimalizować koszty, lepiej nabyć mniejszy, prostszy model marki obecnej na rynku od lat.
Wybór pomiędzy wkładem stalowym i żeliwnym to głównie kwestia gustu i zasobności portfela. Wkłady stalowe są zwykle droższe. Te ze spawanych płyt łatwiej kształtować i są postrzegane jako nowocześniejsze. Wkłady z żeliwa natomiast są odporniejsze na korozję i dzięki temu trwalsze, ale znacznie cięższe, bo niemożliwe jest wykonywanie odlewów wytrzymałych i jednocześnie o cienkich ściankach.
Ważne parametry
Nie jest prawdą stwierdzenie, że moc wkładu powinna być jak największa. Jest wręcz przeciwnie, szczególnie w przypadku kominków z płaszczem wodnym: ciepło powstałe w wyniku spalania drewna kominek musi gdzieś przekazać, a jeśli jego odbioru nie ma, bo np. zawory termostatyczne odcięły dopływ wody do grzejników, woda w kominku zaczyna wrzeć. Nie trzeba też wybierać kominka o tak dużej mocy, by w pełni pokryć straty ciepła w budynku, wszak zgodnie z prawem kominek nie może być jedynym źródłem ciepła i pełni on jedynie rolę wspomagającą.
Producent wkładu powinien określić, jak długo dany model utrzymuje żar bez uzupełniania paliwa. Oczywiście ten parametr ustala się dla minimalnego dopływu powietrza i mocy, a nie dla wartości nominalnych. Podawany czas trzeba traktować orientacyjnie, tym bardziej, że dużo zależy też od jakości drewna opałowego. Stałopalność sięga nawet 10 godzin – to wygodne, bo znacznie ogranicza obsługę.
Małgorzata Kolmus
fot. Hajduk