KUCHENNE AGD, CZYLI ELEKTRONIKA W PIĘKNEJ SZACIE
Choć nie zawsze uznawano je za ozdobę, w kuchni nie sposób się bez nich obejść. A na dawny brak urody rynek znalazł receptę: dziś producenci proponują nam urządzenia kuchenne o niezwykle wyrafinowanym designie, albo sprzęty przeznaczone do zabudowy.
W tym drugim przypadku techniki widać naprawdę niewiele; dla naszych oczu przeznaczone są jedynie panele sterujące lub bardzo dopracowane płyty frontowe. Na takie rozwiązanie decydujemy się najczęściej z uwagi na silny trend otwierania wnętrza kuchennego; wtedy dobra kuchnia to taka, która niezbyt wiele ujawnia, za to wiele potrafi. A to, co ujawnione... cóż, dziś piękna może być nawet płyta gazowa, a okap lub lodówka nierzadko stają się dekoracyjną dominantą.
W segmencie urządzeń wolno stojących, choć rzadziej znajdują dziś nabywców, także odnotowujemy technologiczny i estetyczny postęp. Urządzenia tego typu najlepiej odnajdują się w kuchniach retro, stylizowanych na lata 60. ubiegłego wieku, na wiejskie czy dworkowe izby lub pałacowe komnaty. Dobrze też wyglądają we wnętrzach postindustrialnych.
Prym na tym polu wiodą lodówki, które projektanci ubierają w niebanalne formy, dekoracyjne wzory, a nawet... w motywy zaczerpnięte ze świata sztuki. Nie ma w tym niczego dziwnego: pojemność chłodziarko zamrażarki wolno stojącej zawsze będzie większa, niż kubatura urządzenia do zabudowy, które wraz z szafką osiągnie podobne wymiary zewnętrzne.
LODÓWKA I NOWOCZESNE TECHNOLOGIENowoczesna lodówka to nie "szafka z mrozem", ale urządzenie bardzo skomplikowane. Nie każdy produkt spożywczy wymaga takich samych warunków przechowywania i producenci dawno ten fakt zauważyli. Dobre chłodziarki oferują dziś kilka różnych obszarów chłodzenia o zróżnicowanej temperaturze i wilgotności, a wszystko to w jednym urządzeniu. Różnicowanie warunków możliwe jest dzięki zastosowaniu wymuszających cyrkulację powietrza wiatraków, specjalnie ukształtowanych półek oraz wykorzystaniu rozszerzalności cieplnej powietrza.W zaawansowanych modelach standardem jest wyświetlacz dotykowy, zapewniający dostęp do złożonych aplikacji, łączących się z internetem. Dzięki temu można zaplanować zakupy nawet będąc daleko od domu i łatwo zarządzać zgromadzonymi w lodówce zapasami. Wszystko to dzieje się bez otwierania drzwi, a jak wiadomo, to właśnie ta czynność najbardziej zaburza stabilność klimatu we wnętrzu urządzenia chłodniczego; dzięki nowoczesnym termostatom dość łatwo bez dużego nakładu energetycznego podtrzymać temperaturę, jednak jej każdorazowe obniżanie po uchyleniu drzwiczek wymaga już znacznego zastrzyku energii. I tu wkraczamy na pole "eko"; wszak energooszczędność jest jednym najważniejszych komponentów pojęcia ekologii. Z tej potrzeby narodziły się projekty chłodziarek o dwuwarstwowych drzwiach, jak choćby model InstaView Door-in-Door™ marki LG, wyposażony w elegancki szklany panel kryjący komorę łatwego dostępu, w który wystarczy dwukrotnie zapukać, by włączyć światło i bez otwierania drzwi skontrolować zapasy lub sięgnąć po coś, nie otwierając drzwi głównych, co znacząco redukuje straty zimnego powietrza. |
NOWOCZESNE PIEKARNIKI
Kiedyś przypalał ciasta od góry, pieczeń od dołu i produkował zakalce. Dzieci parzyły o niego ręce i ciekawskie nosy, a w dodatku później, już po pieczeniu, czekało nas żmudne szorowanie głębokich, ciemnych zakamarków. Do tego dawny piekarnik był urządzeniem niezwykle energochłonnym. Dzisiejsze modele to przedstawiciele innej ery. Żaroodporne zespolone szyby chronią nas przed oparzeniem, a wnętrze piekarnika - przed utratą ciepła, co w połączeniu z działaniem termostatu pozwala zaoszczędzić niemało energii. Czyszczenie komory ułatwiają pochłaniające tłuszcz emalie katalityczne, którymi wielu producentów pokrywa płyty wewnętrzne.
Jeszcze prostsze w obsłudze są egzemplarze wyposażone w funkcję pyrolizy, czyli wypalania wszelkich zanieczyszczeń w temperaturze 500°C. Proces ten inicjuje się za pomocą przycisku albo automatycznie, po wyłączeniu i opróżnieniu piekarnika. Tłuszcz i inne składniki zostają w nim całkowicie spopielone; by piekarnik lśnił czystością, wystarczy wymieść popiół z dna komory.
Współczesne inteligentne urządzenia oferują nam jednak znacznie więcej: automatyczne programy pieczenia (w zaawansowanych modelach nawet kilkadziesiąt) same dostosowują tryb pracy do potrawy, a elektroniczna książka kucharska, której treść można przejrzeć na wyświetlaczu, będzie pomocna, gdy zabraknie nam weny. Największym przełomem było jednak wprowadzenie piekarników, w których jednocześnie można upiec dwa dania wymagające odmiennej temperatury, czasu i sposobu pieczenia, np. pieczeń wieprzową i sernik. Umożliwiają to zaawansowane systemy cyrkulacyjne, które separują od siebie zarówno powietrze grzewcze, jak i aromaty.
Zobacz ofertę blatów kuchennych SWISS KRONO
NOWOCZESNE PŁYTY GRZEWCZE
Gazowa czy elektryczna, z indukcją czy bez? Dziś zależy to wyłącznie od naszych upodobań (oczywiście poza dostępem do źródła gazu ziemnego). Co więcej, mamy także coraz większy wybór w zakresie kolorów, wymiarów i kształtów. Pod względem energooszczędności i komfortu wygrywają płyty indukcyjne, i to pomimo konieczności skompletowania zestawu odpowiednich garnków, rondli i patelni (muszą to być naczynia z metalu ferromagnetycznego, umożliwiającego wywołanie zjawiska indukcji w dnie).
Na płycie indukcyjnej przyrządzimy posiłek szybciej i przy mniejszym zużyciu energii, mając do dyspozycji więcej funkcji. Płyty takie cechuje też znacznie niższa bezwładność, niż zwykłe elektryczne: po zmniejszeniu mocy pola grzewczego obserwujemy efekt niemal natychmiastowego "przygaszenia" procesu gotowania - jak na płycie gazowej. Dla tych, którzy wierzą w moc żywego płomienia, producenci przygotowali płyty z kombinacją palników gazowych i pól elektrycznych.
WYBIERAMY OKAP
Zwykle nie myślimy o nim w pierwszej kolejności, ale to właśnie na okapie spoczywa obowiązek utrzymania dobrej atmosfery w kuchni i jej najbliższej okolicy. Jeśli mamy dostęp do przewodów wentylacyjnych, zamontujmy okap z funkcją wyciągu, który po prostu odprowadzi kulinarne zapachy na zewnątrz (warto pamiętać, że okap nie może zastąpić zwykłej wentylacji; trzeba go podłączyć do odrębnego kanału). Tam, gdzie nie ma komina, można zamontować okap z trybem pochłaniacza, który pracuje w obiegu zamkniętym, a aromatyczne i tłuste opary neutralizuje za pomocą skutecznych filtrów.
Artykuł pochodzi z numeru specjalnego "Budujemy Dom - Wnętrza 2018"
Zdaniem naszych Czytelników
Gość Karola
22 Jul 2018, 16:54
Ja mam wszystko w zabudowie, ostatnio tylko dokupiliśmy zmywarkę, bo juz była potrzebna i zamieniłam drobny sprzęt agd na multifunkcyjny robot kohersen, trochę z wygody i trochę z oszczędności miejsca.
popey111
27 Feb 2010, 10:20
W sumie artykuł ładnie napisany:) ale strasznie po łepkach:)
Gość EWELA
03 Jan 2010, 19:31
no tak ale to tylko dla bogaczy ,niestety:)
Gość Maeve
07 Oct 2009, 00:18
Dobry sprzęt jest nie do zastąpienia. Taka lodówka side by side, czy porządna, wielofunkcyjna mikrofala potrafią naprawdę ułatwić codzienne życie i pozwolić na cieszenie się przebywaniem w kuchni :)
Gość Monika
06 Oct 2009, 16:15
Sprzęt AGD to w kuchni podstawa. Świetnie uzupełnia i modeluje, kształtuje przestrzeń. np. pięknie można wkomponować zmywarkę w ciąg szafek. Teraz jest mnóstwo lini inox np. Whirpool więc można pod kolor skompletować sprzęt. Nie słyszałam o lodówkach z telewizorem, chociaż ...